«Όταν οι σχέσεις πονάνε, αλλά μπορούν να θεραπεύσουν»

Θεραπεύτρια-Καλημέρα!

Εξυπηρετούμενη-Καλημέρα!

Θ-Ξεκίνησαν για τα καλά τα ραντεβού σας;

Ε-Όχι ακόμη,. Έχω τις χειμερινές υποχρεώσεις, σε λίγο, Γι’ αυτό και δε χάνω ώρες ως εκπαιδεύτρια, έτσι ώστε όταν « ανοίξει» να μπορώ να πάρω άδεια.

Θ-Έχουν ξεκινήσει και οι ακτινοθεραπείες;

Ε- Ναι, και δεν αντέχω άλλο, έχω καταρρεύσει. Ξεκινάω το πρωί ως εκπαιδεύτρια  έπειτα με δύο λεωφορεία πηγαίνω για θεραπεία, επιστρέφω στο γραφείο μου κατάκοπη και κάνω τα δικά μου ραντεβού. Την περασμένη Πέμπτη οριακά πρόλαβα τα ραντεβού μου. Πέθανα.

Θ- Αισθάνεστε παρενέργειες από τις ακτινοθεραπείες;

Ε- Δε ξέρω. Αισθανόμουν κούραση. Δε ξέρω αν είναι από τις θεραπείες ή από τα πήγαινε –έλα. Με ρωτάνε και οι γιατροί και δε ξέρω τι να απαντήσω. Δεν είναι πως κάνω τη θεραπεία και δε κάνω τίποτα άλλο. Όσο εργάζομαι, δε νιώθω κούραση αλλά μόλις μπω σπίτι, έρχομαι και λιώνω.

Θ-Αισθάνομαι όμως πως με την απασχόληση ξεχνιέστε, από το να επιστρέφατε σπίτι και να ξανά βγαίνατε για να πάτε νοσοκομείο.

Ε-Ναι, δεν είμαι και ο άνθρωπος που μπορεί να κάτσει, και στην εκπαίδευση σηκώνομαι και δείχνω ότι με ρωτάνε. Αν κάτσω σε ένα γραφείο, θα βαρεθώ.

Θ-Για πόσο καιρό έχετε ακόμη θεραπείες;

Ε-Ακόμη μιάμιση εβδομάδα. Κάνω κουράγιο, Παναγιά μου, να τις βγάλω. Αισθάνομαι πως παθαίνω κατάθλιψη. Νιώθω θλίψη.

Θ- Βρίσκεστε με φίλους; Χαλαρώνετε τα Σαββατοκύριακα;

Ε-Τη Κυριακή ήταν να πάω σε κάτι γενέθλια. Ξύπνησα στις 12:00 μμ-Κοιμάμαι πάρα πολύ- έκανα δουλειές στο σπίτι και το ακύρωσα γιατί ήθελα να κάτσω και να δω τηλεόραση.

Θ-Πολύ καλά κάνατε. Να ακούτε το σώμα σας και τις επιθυμίες σας. Μια αλλαγή σημαντική γιατί  παλιότερα δε θα αρνιόσασταν με κάθε κόστος από ντροπή μη σας παρεξηγήσουν- απορρίψουν.

Ε- Το Σαββατοκύριακο όμως λησμονούσα το χωρισμό μου. Ήμουν φουλ στις σκέψεις. Μέτρησα τις εβδομάδες που διακόψαμε. Γιατί με έπιασε τώρα; Μετά από τόσο καιρό;

Θ-Γιατί είναι ένα ακόμη πένθος ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχετε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο ο χωρισμός που έχετε να διαχειριστείτε σε μια ομαλή καθημερινότητα.

Ε- Τη περασμένη εβδομάδα, βγήκα αλλά ήθελα να επιστρέψω σπίτι. Δε το ευχαριστήθηκα, ενώ ήταν πολύ ωραίο το μέρος. Δε πέρασα καλά.

Θ-Ποιες ήταν οι σκέψεις που κάνατε για το χωρισμό το Σαββατοκύριακο;

E-Γιατί με εγκατέλειψε όταν έμαθε πως είμαι ασθενής; Ένιωθα θυμό, αλλά αισθάνθηκα και θλίψη. ..Μου έλειψε.

Θ-Αντιστοιχούν όλα αυτά τα συναισθήματα. Λογικά και ανθρώπινα.

Ε-Νομίζω πως μου έλειψε ένας σύντροφος .. Σαν  να συνειδητοποίησα τη Μοναξιά μου

Θ-Ποια ήταν αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου σας που σας έλειψαν εκείνες τις στιγμές;

Ε-Μου το είχατε πει: δεν δείχνει ενσυναίσθηση και είχατε δίκιο!!! Και όταν μου έλειπε αυτά σκεφτόμουν και μου έλεγα « άσε μας κουκλίτσα μου που σε άφησε στα δύσκολα».

Θ-Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στα «παραμυθένια»  χαρακτηριστικά του; (γέλια)

Ε-Ναι, ναι. Είχε και δράκο !

Μου λείπει γιατί :μου μιλούσε πράα και με ηρεμούσε, ήταν γλυκός με έκανε να νιώθω ποθητή, ακούγαμε την ίδια μουσική, αν και δε βγαίναμε μαζί.

Θ-Δε βγαίνατε μαζί γιατί αποδείχτηκε  παντρεμένος ή για οικονομικούς λόγους;

Ε-Για οικονομικούς, αφού δε με έκρυβε. Είχαμε βρεθεί με φίλους και με τα αδέρφια του.

Θ-Άρα δεν ήταν ήρεμος και πράος, ήταν δίχως όρια μια γενικευμένη χαλαρότητα σε όλα, και στα ήθη, από ό,τι φάνηκε.

Ε-Αφού υποτίθεται πως ήταν χωρισμένος (γέλια) γιατί να με κρύψει;

Θ-Νομίζω πως μπορεί να προστεθεί στη λίστα των «ερωτεύσιμων» χαρακτηριστικών και η ανειλικρίνεια. Όσο πάει  και μεγαλώνει η λίστα..(γέλια)

Ε-Σίγουρα και οικονομικά δε θα μπορούσε να πάμε σε ένα ακριβό εστιατόριο αλλά κι εγώ δε μπορώ, τους σερβιτόρους που στέκονται πάνω από το κεφάλι σου. Αισθάνομαι άβολα.

Θ-Θα μπορούσε η εξυπηρέτηση και η πολυτέλεια να δημιουργεί ενοχές;  Αναρωτιέμαι

Αλλά είμαστε ακόμη στη σύνθεση των  «ερωτεύσιμων» χαρακτηριστικών του πρώην συντρόφου.

Ε-Κυρίως με ηρεμούσε γιατί είχα βγει από μια σχέση με πολύ ένταση, νεύρα και συνεχή υποτίμηση.

Θ-Υποτίμηση δεν ήταν και που απέκρυψε ότι ήταν παντρεμένος;

Ε-Ναι, αλλά στα λόγια με ηρεμούσε. Όταν με άκουγε να μιλάω για αυτά που δε τα κάνω καλά με ανέβαζε και μου έλεγε πως κάνω πολύ καλή δουλειά και τα καταφέρνω.

Θ-Θα μπορούσαν αυτά να είναι και δικά σας λόγια, προς τον εαυτό σας;

Ε-Δεν υπάρχει μέσα μου αυτή η φωνή. Μέσα μου με κρίνω για τα πάντα. Ένα συναίσθημα  ότι δεν είμαι αρκετή. Ακόμη και όταν κάτι το καταφέρνω, σκέφτομαι τι δεν έχω καταφέρει.

Θ-Τι συζητήσεις κάνατε; Πως περνάγατε τον ελεύθερο σας  χρόνο;

Ε- Συζητούσαμε κυρίως για τη πρώην γυναίκα του, που μόνο πρώην δεν ήταν (γέλια) . Όταν ανακάλυψα πως είναι ακόμη μαζί , μου μιλούσε για τα παιδιά του και απέφευγε να μου λέει για εκείνη.

Θ-Μου ακούγεται λίγο άβολο ένα ζευγάρι να αναλύει τη συμπεριφορά ακόμη κι ενός πρώην (πόσο μάλλον που αποδείχθηκε νυν)..

Ε-Δε τη κατηγορούσε «ανοιχτά» αλλά πόσες ευθύνες είχε αναλάβει ο ίδιος . Έμοιαζε μέγαιρα αλλά χωρίς να το λέει ευθεία.

Θ-Όριζε τον εαυτό σου ως θύμα, οπότε έπρεπε κάποιος να είναι ο θύτης; 

Ε-Ναι, γιατί αν τη κατηγορούσε ευθέως αυτό θα δημιουργούσε αποστροφή .

Θ-Όταν μετείχατε σε αυτές τις συζητήσεις, αισθανόσασταν την ανάγκη να τα κάνετε καλύτερα εσείς τα πράγματα για εκείνον- μια κάποια υπεροχή και νίκη-  έναντι της πρώην που ήταν νυν; 

Ε-Όχι,  δεν ένιωθα ανταγωνισμό γιατί δεν αναφερόταν κατευθείαν σε εκείνη, εστίαζε στο πόσο κακοπερνούσε ο ίδιος.

Θ-Αν  έκανε ξεκάθαρες τις κατηγορίες του, πως θα αισθανόσασταν; 

Ε-Αποστροφή , θα ξενέρωνα. Έχω υπάρξει σε παρέες χωρισμένων, που μιλούν πολύ άσχημα για τις πρώην συζύγους και ξενερώνω. Αφήστε που σκέφτομαι πως έτσι θα μιλούν και για εμένα  αν αργότερα χωρίσουμε. 

Θ-Οπότε ο τρόπος που χειριζόταν τη κατάσταση τον ωφελούσε και κέρδιζε την εύνοια, τη συμπόνια και δεν έδειχνε κακοπροαίρετος και εμπαθής .

Ε-ΑΚΡΙΒΩΣ, άργησα να συνειδητοποιήσω τη διεργασία. Ίσα –ίσα που στην αρχή τον θαύμαζα και έλεγα «Τι καλός άνθρωπος..την δικαιολογεί. Την υποστηρίζει παρόλα αυτά που κάνει»

Θ-Αφήνοντας ο συγκεκριμένος κύριος υπονοούμενα για την ποιότητα του χαρακτήρα της, οι δικές σας ενισχύσεις στο πόσο καλή σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη είσαστε, δεν αποκτούσαν και μεγαλύτερη αξία;

Ε-Εγώ για αυτή τη γυναίκα νιώθω θαυμασμό και όχι ζήλεια. Γιατί κατάφερε να φύγει από την επαρχεία χωρίς εφόδια και καταφέρνει να κερδίζει από την εργασία της κάποιες χιλιάδες ευρώ το μήνα. Ενώ εμένα με βοήθησαν οι γονείς μου, να με σπουδάσουν στο εξωτερικό, δεν ήξερα τι πάει να πει φτώχεια. Την θαυμάζω για όσα έχει καταφέρει.

Θ-Καταλαβαίνω τελικά πως και αυτό-συγκρινόσουν με αυτή τη γυναίκα αλλά και πάλι έβγαινες δεύτερη , ότι δηλαδή αυτή είναι μαχήτρια και εσείς  όχι. Δε τα καταφέρατε , δηλαδή, ούτε σαν την ιδανική ερωμένη.

Ε-Τώρα που τα βλέπω όλα από απόσταση καταλαβαίνω τι έκανε και όσο με είχε πείσει ότι δε βρισκόντουσαν ερωτικά. Ίσως και γι΄αυτό δεν ένιωθα ανταγωνισμό.

Θ-Θα μπορούσε να ψεύδεται και για αυτό; Να διατηρεί κανονικά ερωτική ζωή με τη γυναίκα του;

Ε-Ναι, το πιο πιθανό.

Θ-Τα «ερωτεύσιμα» χαρακτηριστικά του μοιάζουν να καταρρίπτονται όταν όλα αυτά τα θετικά για εσάς (ακόμη και που ισχύουν) ήταν επί σκοπού. Αυτό το ΑΝΕΒΑΣΜΑ της μιας και το ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ της άλλης εξυπηρετούσε το ρόλο του σε ένα φαντασιακό Μήλου της  έριδος που το κερδίζει η καλύτερη;

Ε-Φταίω κι εγώ όμως. Έπρεπε να τα δω αυτά νωρίτερα. Κάποια στιγμή έβλεπα ότι δεν συνάδουν οι πράξεις του με τα λόγια του. Δήθεν ότι έλειπε η γυναίκα του για δουλειές εξωτερικού και έπρεπε να κοιμάται με τα παιδιά. Πως τα έχαψα αυτά;

Θ-Το σημαντικό είναι πως τα καταλάβατε και τώρα μήνες  χωρίς επαφές, που έχει «κάτσει η σκόνη»,  τα επεξεργάζεστε.

Ε-Ναι, γιατί με παράτησε μόλις πήρα τη διάγνωση. Αν δεν με είχε παρατήσει μπορεί να ήμουν ακόμη εκεί, κοκαλωμένη.

Θ-Δίνετε στη διάγνωση του καρκίνου μια αίσθηση ευκαιρίας να βγει από τη ζωή σας  ένας άνθρωπος που δε φαινόταν να μπορεί να  σας προσφέρει τίποτα καλό; 

Ε-Ίσως. Παρόλα αυτά το Σαββατοκύριακο μου έλειπε.

Θ-Εκείνος ο ίδιος ή εκείνος που πιστεύατε ότι είναι;

Ε-Είδα όνειρο πως με έλουζε

Θ-Σα να σας λείπει η φροντίδα; Και η ελπίδα πως θα μπορούσε να σας προσφέρει;

Ε-Ναι

Θ-Ποιος σας λούζει τώρα;

Ε-Εγώ, αλλά αισθάνομαι κουρασμένη.

Θ-Ωραία είναι η φροντίδα όταν γίνεται σε πράξεις και όχι στα λόγια.

Ε-Είμαι συνηθισμένη να μη τη παίρνω. Η μητέρα μου, μια με φρόντιζε, πέντε με τιμωρούσε.

Θ-Στην πραγματικότητα όμως φροντίζετε εσείς τον εαυτό σας από τότε που δε το έκανε η μητέρα σας μέχρι τώρα, και αν εσείς θαυμάζετε τη σύζυγο του πρώην συντρόφου, εγώ θαυμάζω εσάς.

 Αυτοδημιούργητους, που με λίγα εφόδια κατάφεραν να κερδίζουν χρήματα, γνωρίζω αρκετούς. Μια γυναίκα από μια πολύ κακοποιητική σχέση με απατεώνα σύντροφο,  με δύο εργασίες, να πηγαίνει μόνη της  με λεωφορεία στις θεραπείες της και να καταφέρνει να τα βγάζει πέρα και ακόμη γελάει και κοροϊδεύει  τα δύσκολα που ζεί, δε ξέρω  πολλές.

Ε-Ναι (σκεπτική)

Θ-Επίσης, σπουδαίο, λέγοντας  πως δεν έχετε νιώσει τη φροντίδα ως παιδί, ακόμη ελπίζετε να τη βρείτε και αντιλαμβάνεστε ότι δε τη λαμβάνεται ακόμη και σε δεύτερο χρόνο.

Δεν έχει γίνει η κακοποίηση και η παραμέληση ένα με τον εαυτό σας. Αυτό δεν είναι σημαντική συνειδητοποίηση;

Ε-Ναι, είναι, Αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να μην επέλεγα τέτοιου είδους σύντροφο;

Θ-Αν αναζητά ένας άνθρωπος την αυτοεκτίμηση από εξωτερικά αντικείμενα, την αυταγάπη και φροντίδα, μπαίνει σε δύο επικινδυνότητες:

α)να ματαιωθεί όταν δε τη λάβει και 

 β)να λειτουργεί ως μαγνήτης ανθρώπων που εκμεταλλεύονταν  αυτή τη δίψα .

Ε-Γνώρισα ένα ζευγάρι, που ο άντρας χώρισε με τη γυναίκα του για να είναι με τη φίλη μου και αναρωτιέμαι πως εξελίχθηκε το ένα ζευγάρι και πως εμείς ως ζευγάρι;

Θ-Δε νομίζετε ότι πρέπει να ευχαριστείτε το ζευγάρι που δε χώρισε και παρέμεινε με τη γυναίκα του ο πρώην σύντροφός σας;

Δε νομίζετε πως σταθήκατε αρκετά τυχερή για να φύγει αβίαστο από τη ζωή σας ένας άντρας δειλός, ψεύτης, χειριστικός, ύπουλος και άπιστος;

Δε νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να διώξετε τους «καρκίνους» της ζωής σας  για να φύγει και ο καρκίνος από το κορμί σας;

Ε-Εγώ πάντως τη γυναίκα του, τη λυπάμαι , γιατί είδα μηνύματα τους και τη κοροϊδεύει.

Θ-Να μη τη λυπάστε. Ο καθένας αναλαμβάνει τις δικές του επιλογές και ζει με εκείνες. Τους χαιρετάτε και προχωράτε να ζήσετε μια ζωή χωρίς προβλήματα και στεναχώριες και με έναν σύντροφο που να σας σέβεται και να τον σέβεστε.

Scroll to Top

Δωρεάν μαθησιακή αξιολόγηση 45'

Είναι έτοιμο το παιδί να πάει στην επόμενη τάξη;

  • Από το νηπιαγωγείο —-> Φοίτηση Α’ τάξη
  • Από την Α’ τάξη —-> Φοίτηση Β’ τάξη
  • Από την Β’ τάξη —-> Φοίτηση Γ’ τάξη
  • Από τη Γ’ τάξη —-> Φοίτηση Δ’ τάξη
  • Από την Δ’ τάξη —-> Φοίτηση Ε’ τάξη
  • Από την Ε’ τάξη —-> Φοίτηση ΣΤ’ τάξη
  • Από τη ΣΤ’ τάξη —-> Φοίτηση Α’ Γυμνασίου           

Σε κάθε αλλαγή τάξεως, ο μαθητής καλείται –ως αυτονόητο δεδομένο- να έχει

Κατακτήσει, εμπεδώσει και αφομοιώσει όλες τις γνώσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Όταν αυτό ΔΕΝ έχει πραγματοποιηθεί, για πολυπαραγοντικούς λόγους, ο μαθητής ξεκινά το Σχολικό έτος με ελλείψεις  που επηρεάζουν την απόδοση του αλλά και την ψυχολογία του.

Της Κουκουβάγιας Το παιδί, λειτουργεί προληπτικά και μια δωρεάν αξιολόγηση  45’ και τη λήψη ιστορικού, έχει απάντηση για τα κενά, τη δυσκολία που μπορεί να έχει ο μαθητής.

Αν υφίσταται κάτι τέτοιο, ενημερώνεται ο γονέας και προτείνεται πρόγραμμα παρέμβασης Ιούνιο- Ιούλιο 2 φορές την εβδομάδα.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα από

  • Ειδικούς παιδαγωγούς
  • Λογοθεραπευτές
  • Εργοθεραπευτές

Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις δυσκολίες του μαθήτη.